It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like: Chrome, Firefox, Internet Explorer or Opera

Czy lubisz gry karciane? A może zasady i mechanika Gwinta przykuły twoją uwagę podczas grania w Wiedźmina 3 czy Wojnę Krwi: Wiedźmińskie Opowieści? Tak czy inaczej, wkrótce przekonasz się, że gra karciana osadzona w uniwersum Wiedźmina jest w stanie wciągnąć na wiele godzin świetnej zabawy. Oto kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć przed rozpoczęciem gry:

1. GWINT ma proste zasady, ale… diabeł tkwi w szczegółach
Trzy rundy, dwa rzędy kart i jeden zwycięzca – brzmi łatwo, prawda? Jednak każda talia kart umożliwia graczowi stworzenie unikatowej strategii.

2. Gra daje wybór między 5 unikatowymi frakcjami
Możesz grać jako ciężko opancerzone Królestwa Północy lub bardziej ofensywne Skellige. Nilfgaard specjalizuje się w sabotażu, zmuszając przeciwników do ujawnienia swoich kart. Możesz także wybrać Potwory i Scoia’tael z mnóstwem specjalnych kart i zdolności.

3. Możesz ulepszyć swoją talię, zdobywając lub tworząc nowe karty
Wygrywając rundy, otrzymujesz rudę, którą możesz wykorzystać do zakupu beczek z nowymi kartami do swojej talii. Możesz również zdecydować się na recykling niechcianych kart. Dzięki temu otrzymasz tak zwane Skrawki, których możesz użyć do stworzenia nowych kart.

4. Gra staje się jeszcze bardziej interesująca w miarę postępów
Wytrwałość jest nagradzana w Gwincie. Gdy osiągniesz 10 poziom, będziesz mógł grać w gry rankingowe. Dzięki temu zyskasz możliwość rywalizacji z innymi graczami i dostęp do specjalnych nagród (np. pyłu meteorytowego), dzięki którym każda rozgrywka będzie jeszcze przyjemniejsza.

Rozpocznij swoją przygodę z Gwintem: Wiedźmińską Grą Karcianą już dziś i zostań prawdziwym mistrzem. Obejrzyj także poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o zasadach gry.
Hmm... nie spodziewałem się jakiejś promocji Gwinta akurat teraz? Ciekawe co jest tego przyczyną?

Posiadam dość długi staż w tej grze, więc gdyby ktoś miał jakieś dodatkowe pytania dotyczące gry, to może do mnie napisać. :)

Jeśli ktoś jeszcze nie zaczął grać, a chciałby dostać dodatkowe bonusy, to może zarejestrować się w Gwincie z mojego zaproszenia: https://www.playgwent.com/invite-a-friend/E9XDV79CT6
Post edited June 21, 2022 by Lexor
GOG.com: Gra daje wybór między 5 unikatowymi frakcjami
Nie zauważyłem tego od razu bo nie wczytywałem się w treść ogłoszenia, ale zwrócono na to uwagę na forum angielskim: kiedy zostało napisane to ogłoszenie? Gra od dłuższego czasu oferuje już 6 frakcji, a nie 5.
Post edited June 21, 2022 by Lexor
GOG.com: Gra daje wybór między 5 unikatowymi frakcjami
Lexor: Nie zauważyłem tego od razu bo nie wczytywałem się w treść ogłoszenia, ale zwrócono na to uwagę na forum angielskim: kiedy zostało napisane to ogłoszenie? Gra od dłuższego czasu oferuje już 6 frakcji, a nie 5.
Tia...
W angielskiej wersji powyższego tematu toczy się dyskusja pt. "jaki to Gwint jest zły, bo ma DRM".

Biorę w niej udział, a oprócz mnie chyba bierze też udział jakaś masa minusujacych posty botów.

Ciekaw jestem jakimi wytycznymi one się kierują, bo póki co nie potrafię odgadnąć jakiegoś klucza - minusowane są zarówno posty moje jak i moich adwersarzy. Byłoby to łatwiejsze do odgadnięcia, gdyby minusowane były wszystkie posty, ale nie, minusowane są jedynie te jakoś "wybrane".

https://www.gog.com/forum/general/read_this_before_playing_gwent_the_witcher_card_game_83ccb/page1
Post edited June 22, 2022 by Lexor
Lexor: W angielskiej wersji powyższego tematu toczy się dyskusja pt. "jaki to Gwint jest zły, bo ma DRM".

Biorę w niej udział, a oprócz mnie chyba bierze też udział jakaś masa minusujacych posty botów.

Ciekaw jestem jakimi wytycznymi one się kierują, bo póki co nie potrafię odgadnąć jakiegoś klucza - minusowane są zarówno posty moje jak i moich adwersarzy. Byłoby to łatwiejsze do odgadnięcia, gdyby minusowane były wszystkie posty, ale nie, minusowane są jedynie te jakoś "wybrane".

https://www.gog.com/forum/general/read_this_before_playing_gwent_the_witcher_card_game_83ccb/page1
To ciekawe; aż wolę nie wierzyć, że to boty, bo to straszna perspektywa - botowanie własnego klienta.
Zakładając jednak powyższe, może dziedziczą inteligencję stworzycieli i reagują na wybrane słowa-klucze, np. DRM, bez względu na kontekst występowania?

Dalsze słowa: free, GOG...
Post edited June 22, 2022 by KillingMoon
KillingMoon: To ciekawe; aż wolę nie wierzyć, że to boty, bo to straszna perspektywa - botowanie własnego klienta.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli tak, to wątpię, żeby to GOG używał tych botów.
Yyy... serio, o co chodzi z tą nadzwyczajną promocją Gwinta?
Pytam o to jeszcze raz i jeszcze bardziej zdziwiony, bo przed chwilą dostałem GOGowy newsletter z kodem do tej gry.
Lexor: Yyy... serio, o co chodzi z tą nadzwyczajną promocją Gwinta?
Pytam o to jeszcze raz i jeszcze bardziej zdziwiony, bo przed chwilą dostałem GOGowy newsletter z kodem do tej gry.
Całkowicie niezależna, obca i nieosiągalna firma, która przejęła obecnie władzę i finanse nad Gwintem - efektów tego stanu rzeczy sam doświadczasz - promuje swój produkt za pomocą GoGa. Chyba wszystko jasne.
Post edited June 22, 2022 by topolla
topolla: Całkowicie niezależna, obca i nieosiągalna firma, która przejęła obecnie władzę i finanse nad Gwintem - efektów tego stanu rzeczy sam doświadczasz - promuje swój produkt za pomocą GoGa. Chyba wszystko jasne.
Raczej nie do końca, bo Gwint był od zawsze "pod płaszczykiem" CDP, tylko teraz jest "bardziej bezpośrednio".
Chyba, że o czymś nie wiem i kontrola nad Gwintem została faktycznie oddana w jakieś "obce ręce"?

PS. Gdyby to była jakaś "nowa firma", to by nie używała sloganów z przeszłości (patrz przykład "5 frakcji").
Post edited June 22, 2022 by Lexor
topolla: Całkowicie niezależna, obca i nieosiągalna firma, która przejęła obecnie władzę i finanse nad Gwintem - efektów tego stanu rzeczy sam doświadczasz - promuje swój produkt za pomocą GoGa. Chyba wszystko jasne.
Lexor: Raczej nie do końca, bo Gwint był od zawsze "pod płaszczykiem" CDP, tylko teraz jest "bardziej bezpośrednio".
Chyba, że o czymś nie wiem i kontrola nad Gwintem została faktycznie oddana w jakieś "obce ręce"?

PS. Gdyby to była jakaś "nowa firma", to by nie używała sloganów z przeszłości (patrz przykład "5 frakcji").
Wybacz, ale akurat z Tobą nie sądziłem, że będę musiał zagłębiać się w temat wzajemnej "niezależności" goga od cdp w ujęciu gwintowym. Żartuję sobie.

ps.
Minusowania na forum nie ogarniesz:
- urażeni tym, że ktoś pozytywnie napisze coś o GoGu;
- urażeni tym, że ktoś inny jest rozczarowany GoGiem i to wyraża;
- obrażeni na konkretnych użytkowników, bo kiedyś śmieli wyrazić zdanie odmienne;
- mrowie aktywistów jedynego słusznego nurtu w ramach którego nawet nie trzeba mocno starać się o finansowanie i jest to właściwie ich jedyne zajęcie;
- do tego część z nich wspomaga się botami;
- i podchodziłbym z rezerwą do deklaracji (bo różnie z nimi bywało) co może, a czego nie może nasza wspaniała administracja w przypadku reputacji.
Jeśli przyjrzysz się, to masz przypadki masowego minusowania na jakieś hasło, na użytkownika, na jakieś zagadnienie, w konkretnym temacie (wątku) itd. Ciężko wskazać "dlaczego" w danym przypadku.
Post edited June 22, 2022 by topolla
topolla: Minusowania na forum nie ogarniesz: (...) Jeśli przyjrzysz się, to masz przypadki masowego minusowania na jakieś hasło, na użytkownika, na jakieś zagadnienie, w konkretnym temacie (wątku) itd. Ciężko wskazać "dlaczego" w danym przypadku.
Tak, widziałem już i analizowałem sobie różne przypadki. Ten jest "dość" szczególny, bo trudno dostrzec jakiś wzorzec. Zwykle jest tak jak piszesz: minusowany jest stale jakiś konkretny użytkownik, ale też cały temat od góry do dołu. Obecny temat jest "trochę dziwny", bo minusowanie (a raczej jego brak na pewnych postach, bo tego jest mniej) wydaje się być "losowym". W chwili jak to piszę to nawet jest tam jeden post oznaczony jako "high rated", co nie jest chyba aż tak często spotykane w tematach z tego typu botowymi reakcjami.

Obecnie najbardziej mi pasuje do tego teoria, że jeśli ktoś wypowiedział się "przeciwko tematowi" to jest minusowany. Dodatkowo minusowane są kolejne posty osób od momentu kiedy zacytowały jakiś post "bez minusa". To by jakoś tłumaczyło dlaczego mój pierwszy post pozostał bez minusów ale kolejne są już "low rated" odkąd zacytowałem post obecnie oznaczony jako "high rated" (pomimo, że się z nim zgodziłem).

Oczywiście, nie zawsze się to sprawdza (widzę jakieś wyjątki), ale taka botowa logika najbardziej mi tu obecnie pasuje.
Post edited June 24, 2022 by Lexor
A może po prostu nie ma jednego wzorca.
Zakładasz istnienie botów działających według jakiś schematów, ale do tego dochodzą pojedynczy ludzie ze swoimi poglądami, ale też całe grupy aktywistów mobilizujące się na FB, discordzie czy redicie, którzy popełniają błędy. Brak Ci danych do jakiejkolwiek próby usystematyzowania tego procederu.
Post edited June 26, 2022 by topolla
topolla: całe grupy aktywistów mobilizujące się na FB, discordzie czy redicie, którzy popełniają błędy
Myślisz, że GOG może mieć taką rozbudowaną siatkę antyfanów?
Post edited June 26, 2022 by Lexor
topolla: całe grupy aktywistów mobilizujące się na FB, discordzie czy redicie, którzy popełniają błędy
Lexor: Myślisz, że GOG może mieć taką rozbudowaną siatkę antyfanów?
To co napisałeś nijak się ma do zacytowanego fragmentu, całej rozmowy jak i tematu tej rozmowy. Nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania.
Post edited June 28, 2022 by topolla