It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like: Chrome, Firefox, Internet Explorer or Opera

Czas tworzyć i zniszczyć wirtualne światy! W ten weekend wciel się we wszechpotężne istoty. Sprawdź tytuły takie jak Dungeon Keeper ™ 2 (-75%), Populous: The Beginning (-75%) i War for the Overworld ( -80%). Promocja trwa do 26 kwietnia 2021, do godz. 15:00.

Kochasz gry tak, jak my? Zapisz się do naszego newslettera, by otrzymywać nowości, powiadomienia o premierach oraz wyjątkowe zniżki. Przejdź do sekcji „Prywatność i ustawienia” na swoim koncie GOG.COM, aby dołączyć już teraz!
4.99zł • -75% • Creatures Exodus
4.99zł • -75% • Creatures Village
4.99zł • -75% • Creatures: The Albian Years
5.79zł • -75% • Dungeon Keeper 2
5.79zł • -75% • Dungeon Keeper Gold
5.79zł • -75% • Populous
5.79zł • -75% • Populous 2: Trials of the Olympian Gods
5.79zł • -75% • Populous: The Beginning
21.00zł • -70% • Driftland: The Magic Revival
21.59zł • -80% • War for the Overworld
21.59zł • -80% • War for the Overworld: Underlord Edition
26.99zł • -50% • Rise to Ruins
33.49zł • -50% • Niche - a genetics survival game
62.99zł • -30% • The Colonists
68.59zł • -68% • War for the Overworld Ultimate Edition
71.99zł • -33% • Universe Sandbox
86.39zł • -20% • The Universim
Jak ulał pasowała by tu pewna gra na B and W... ;)
Black & White :) Ba! Gdyby była...

Dla miłośników nietypowych zwierzątek na pewno.
KillingMoon: Black & White :) Ba! Gdyby była...

Jeśli chodzi o klasyki, to ja nieustannie nie tracę nadziei. Skoro udało się tu sprowadzić Blade Runnera i Diablo: Hellfire (w dodatku sprzedawane razem z podstawką), to wszystko jest możliwe. :)
KillingMoon: Black & White :) Ba! Gdyby była...

Sarafan: Jeśli chodzi o klasyki, to ja nieustannie nie tracę nadziei. Skoro udało się tu sprowadzić Blade Runnera i Diablo: Hellfire (w dodatku sprzedawane razem z podstawką), to wszystko jest możliwe. :)
Hm... Na takiej... znanej stronie z opuszczonymi grami B&W 1 i 2 mają status Abandonware i są do pobrania. Jak ktoś umie i lubi bawić się DOSBox-em, to łatwo znaleźć grę w sieci.

Dla lubiących rozszerzenia, dodatki, mody itp. to warta uwagi jest stronka http://bawsite.com/index.html

Ja to w sumie chętnie pobrałbym z GOG-a, żeby mieć wszystko od razu ustawione i może polską wersję językową :)
Ale przy abandonware to chyba mała szansa na to, chociaż bodaj czy to nie Wizards & Warriors przestało być opuszczoną grą i weszło do oferty GOG (gdzie mogłem zakupić na wyprzedaży).

Na razie na forum dołączyłem swój głos do tych, co głosują za B&W jako grą oczekiwaną i wyglądaną :)

PS.
Aa! Właśnie Blade Runner po wejściu na GOG-a został usunięty ze stron abandonware. BR mam też na GOG-u i może odpalę w wakacje ;) Bo z pudełka z czasów premiery to musiałbym się nieźle nagimnastykować, żeby zadziałało.
Post edited April 25, 2021 by KillingMoon
Co do statusu abandonware mają je gry, które właściciel praw nie interesuję się nimi i nie są dostępne w sprzedaży. Warto zauważyć, że jak dana gra pojawi się ponownie w sprzedaży to znika do pobrania z takich serwisów oraz niektóre dają link, gdzie można zakupić dany produkt, uważam, że to dobre rozwiązanie.

Pamiętam, że z serwisów abandonware znikły Kangurek Kao trylogia, obie odsłony gry Soldier of Fortune (Paybacka nie uznaję za trzecią część, bo początkowo ta gra nazywała się zupełnie inaczej), dwie pierwsze odsłony gry Warcraft, pierwsze Diablo z dodatkiem, Blade Runner, Knights and Merchants, Baldur's Gate 1 i 2., jak tylko pojawiły się na gogu.

Niby na takie Black and White, No One Lives Forever, czy strategie typu Władca Pierścieni Śródziemie, obydwie części, Dark Colony można polować na allegro czy olx, ale ceny używek są bardzo wysokie, chodzą grubo po 200 zł, a w dodatku nie ma się gwarancji, że produkt zadziała na Windows 10.
Post edited April 25, 2021 by goliat17
Apropos No One Lives Forever to niedawno dowiedziałem się o istnieniu czegoś takiego jak revival project gdzie cała seria jest udostępniona i wzbogacona o fanowskie patche dostosowujące gry do nowych systemów. Nie podam linka, bo nie wiem czy można, ale wystarczy wyszukać nolf revival.